Herberg-Restaurant de "Boswachter"  |  Heyenratherweg 2  |  6277 NT Slenaken  |  Tel. 043 457 4020        

Home
Menukaart
Foto's
Nieuws
Contact
Route
Slenaken
Gastenboek
Wandelen
Plattegrond
Sitemap
Openingstijden
Vacatures

Mooiste wandeling 2017

Wandelen van Slenaken naar Gulpen


Vanaf de kerk van Slenaken loopt u een klein stukje terug naar de Dorpsstraat en gaat dan links, richting Gulpen. Na 100 meter gaat u weer naar links, de Schilbergerweg in. Op de splitsing rechts houden (fietsrouteknooppunt 84 volgen).

 

U loopt nu over een smalle holle weg stevig omhoog, en helemaal boven heeft u een prachtig uitzicht over het Gulpdal. Bij de volgende splitsing rechtdoor gaan, langs het vakantiehuisje. De weg gaat nog een klein stukje verder omhoog. Kort voor u op het hoogste punt aankomt, moet u naar rechts, het voetpad op langs de wei.

 

Volg het pad langs diverse draaipoortjes, en ga bij de splitsing naar links. Op de verharde weg aangekomen (bij een T-splitsing) gaat u naar rechts. Volg deze weg, de Maastrichterweg, en blijf bij de splitsing rechtdoor lopen. Zo komt u uit bij het vervallen klooster van Hoogcruts.

 

Hier slaat u rechtsaf, de doorgaande weg op. Na een kein stukje komt er aan de rechterkant een speciaal pad voor wandelaars, zodat u niet meer over de weg hoeft te lopen. U loopt weer terug in de richting van het Gulpdal. Vrij snel, vóór een buiging naar rechts, kunt u links met trapjes naar beneden en de weg oversteken. Aan de overkant kunt u weer via de trapjes omhoog.

 

Volg het pad – de blauwe route. U loopt door een weiland (draaipoortjes) en op de veldweg gaat u rechtsaf, het pad af naar beneden. Beneden gaat u op de T-splitsing bij het Mariabeeldje linksaf en volgt u de zwarte route, opnieuw over een onverharde weg. Bij de volgende T-splitsing rechtsaf gaan, de verharde weg (Beutenaken) oversteken en het voetpad op (over de groene route). Het pad komt bij de Gulp uit.

 

Steek het bruggetje over en ga dan naar links en volg de Gulp aan de rechteroever. Houd links bij de bocht en blijf bij de Gulp. Op het eind van het pad komt u bij de T-splitsing van Waterop uit op de Slenakerweg. Ga rechts en volg deze weg. Een klein sukje verder passeert u het laantje van Karsveld. Blijf de Slenakerwg nog heel even volgen richting Euverem, en ga na een paar minuten naar rechts, de Pesakenerweg op.

 

U steekt de Gulp over (rechts was vroeger een watermolen) en neemt de bocht naar links. Aan de linkerkant ligt het Gulpdal. Nu loopt u het buurtschap Pesaken in en blijft u de verharde weg volgen. Bij de kruising rechtdoor blijven gaan, en ook bij de splitsing iets verderop. Zo komt u bij de achterkant van kasteel Neubourg uit. Achter de heg is de enorme kasteeltuin te bewonderen.

 

Op het eind van de weg, bij de driesprong met de steen en het bankje, links houden en de weg volgen die een beetje naar beneden loopt. Na 200 meter passeert u links een kleine sluis die de watertoevoer van de molen iets verderop regelt. Op de T-splitsing naar links gaan en na 15 meter weer naar links.

 

Na 100 meter loopt u langs de watermolen, de Pannekoekenmolen. Het is de molen van de familie Roex, die dateert uit 1712. Zoals u ziet heeft de molen een enorm waterrad, dat nog steeds in gebruik is.

 

Volg nu de weg langs de Gulp en ga dan net vóór de brug naar rechts, de Burgemeester Teheuxweg in. Bij de kruising slaat u linksaf (rechts is tropisch zwemparadijs Mosaqua). De kruising recht oversteken. (De helling die u rechts ziet is de Gulpenerberg.) Steek de parkeerplaats over; als u naar links loopt, komt u weer bij de Gulp.

 

Een klein stukje verder kunt u links de Rijksweg oversteken naar de Markt. Via het grote kunstwerk van de twee bogen – de samenvloeiing van Geul en Gulp zijn hierin gesymboliseerd – komt u bij het plaatselijke VVV-kantoor, het eindpunt van de wandeling.

 

Loop nog even 10 minuten door als u de monding van de Gulp wil zien. Met uw rug naar de ingang van het VVV-kantoor gaat dan u links de hoek om, de Looierstraat in. De Gulp verdwijnt hier een stukje onder de grond. Loop met de Gulp mee, steek de brug over naar rechts, en ga dan langs de andere oever verder (de Burggraverweg af).

 

Op het eind van de straat gaat u een voetpad op. Nu loopt u Gulpen uit, de weilanden in. Recht voor u ligt het Eyserbos, met de zendmast. Achter het bruggetje en het draaipoortje gaat u meteen naar links, een weiland in. Volg nu de Gulp nog een klein stukje door het hoge gras en u komt op de plek waar de Gulp uitmondt in de Geul. In de verte ziet u het dorpje Wijlre liggen.

 


 

   Ga naar Facebook
 

© copyright Herberg-Restaurant de Boswachter  -  Design & hosting NL Systems